latinica  ћирилица
16/02/2019 |  14:32 | Аутор: СРНА

Амбасада САД: Повећан ризик од тероризма у Сјеверној Македонији

Амбасада САД у Скопљу упозорила је на повећан ризик од терористичких напада инспирисаних екстремистичком идеологијом у Сјеверној Македонији.
Амбасада САД у Скопљу, Сјеверна Македонија (фото: mk.usembassy.gov) -
Амбасада САД у Скопљу, Сјеверна Македонија (фото: mk.usembassy.gov)

"Терористичке организације и појединци, инспирисани екстремистичком идеологијом, имају намјеру да нападну цивиле, укључујући америчке грађане који путују у иностранство", наводи се на сајту Амбасаде САД у Скопљу.

У саопштењу се наводи да терористи све више користе "мање софистициране методе" за напад на групе људи на јавним мјестима, укључујући пиштоље, возила и хладно оружје, пренио је "Спутњик".

Подсјећајући да се терористички напади и други безбједносни инциденти често дешавају без икаквог упозорења, Амбасада позива америчке држављане да задрже "висок ниво будности".

У саопштењу се истиче и да екстремисти све више циљају ка томе да идентификују и нападну "лаке мете", као што су тржни центри и пијаце, аеродроми, хотели, клубови и ресторани, богомоље, школе, паркови и јавни догађаји, попут спортских такмичења, политичких скупова, демонстрација...

Амбасада је у саопштењу објавила и акције које би требало предузети у таквим случајевима и контакт на који грађани могу да се јаве.

Министарство унутрашњих послова Сјеверне Македоније спровело је акцију како би спријечило напад "Исламске државе" у тој земљи.

Македонска полиција је акцију спровела након што је размијенила оперативне информације са "партнерском земљом" о плановима екстремиста за терористички напад.