latinica  ћирилица
16/02/2019 |  15:36 ⇒ 15:43 | Аутор: РТС

Преминуо глумац Бруно Ганц

Швајцарски глумац, Бруно Ганц, најпознатији широј публици по улози Адолфа Хитлера из филма "Хитлер, посљедњи дани", преминуо је у петак у својој кући у Цириху.
Бруно Ганц (Фото: zhdk.ch/Ruth Walz) -
Бруно Ганц (Фото: zhdk.ch/Ruth Walz)

Ганц је био добро познат филмски и позоришни глумац на њемачком говорном подручју, а међународну славу је стекао седамдесетих година 20. вијека улогама у филмовима Вернера Херцога и Вима Вендерса. Запажене улоге остварио је и у филмовима на енглеском језику, посебно у филму Читач и Манџуријски кандидат.

Публика га, међутим, највише памти по маестралној улози Адолфа Хитлера у филму "Хитлер, посљедњи дани". Једна од сцена из тог филма која приказује разјареног Хитлера, постала је популарни "мем" на друштвеним мрежама широм свијета и предмет многобројних пародија на Јутјубу.

Иначе филм, о Хитлеровим посљедњим данима у берлинском бункеру, зарадио је 92 милиона долара на благајнама широм свијета.

У вријеме смрти Ганц је био носилац и најзначајнијег глумачког признања за умјетнике са њемачког говорног подручја, "Iffland-Ring"-а. Прстен се преноси са једног на другог носиоца, но не зна се коме је Бруно Ганц намјеравао да пренесе ово одличје.