latinica  ћирилица
16/02/2019 |  15:44 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Подршка Србије пројектима културе

Шантићеве вечери поезије у Мостару, Фестивал српског фолклора у Бањалуци, Ревија оригиналих српских народних ношњи у Источном Сарајеву - само су неки од пројеката у области културе који су прошле године реализовани уз финансијску подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Републике Србије.

До краја фебруара биће расписан нови конкурс о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону.

Фестивал дјечијег и омладинског фолклора Плетеница већ годинама у Бијељини окупи на десетине омладинских фолклорних група из Србије и Републике Српске. Мало је познато да се овај фестивал организује захваљујући финансијској помоћи из Републике Србије - прецизније Управе за са сарадњу са дијаспором при Министарству спољних послова.

Још 23 удружења из БиХ добила су финансијку помоћ за реализацију пројеката које је конкурсна комисија оцијенила да својим квалитетом доприносе очувању и јачању везе матичне државе и Срба у региону. Међу њима је манифестација Трг пјесника у Требињу и Фестивал српског фолклора у Бањалуци.

У Управи за сарадњу са дијспором Владе Србије, истичу да им је циљ да што више удружења у БиХ, али и широм свијета, квалитетом и креативношћу својих пројеката, конкурише за средства која су управи на располаганју.

Ове године фонд је 55 милиона динара, а конкурс би требало да буде објављен крајем фебруара.

- Подржавамо манифестације, издаваштво, продукцију, медије и све оно што је у циљу зближавања и бољих односа матице и наших људи, у овом случају из БиХ - рекао је Вукман Кривокућа из ове управе.ж

Зависно од пројекта, прошле године додијељена су средства од 50 до 800.000 динара. Осим у Бањалуци, Требињу и Бијељини, суфинансирани су пројекти удружења у Мостару, Дринићу, Источном Сарајеву, Источној Илиџи, Сокоцу, Ливну, Босанском Грахову, Босанском Петровцу и Дрвару.