latinica  ћирилица
16/02/2019 |  16:42 ⇒ 18:49 | Аутор: СРНА

Лавров: Москва спремна за преговоре о продужењу СТАРТ-а

Москва је спремна за преговоре о продужењу Споразума о смањењу стратешког наоружања чији рок истиче за двије године, рекао је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији о безбједности у Минхену.
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов) -
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов)

- Руски предсједник Владимир Путин у више наврата је рекао да је спреман за покретање разговора о продужењу новог СТАРТ-а. Споразум истиче 2021. године и пошто вријеме лети ми смо сугерисали САД да треба покренути преговоре због разјашњавања одређених питања за која смо изразили забринутост - каже Лавров.

Шеф руске дипломатије је објаснио да су забринутости усмјерене на одлуку САД да денуклеаризује одређене подморнице на нуклеарни погон и теже бомбардере.

- У споразуму је наведена та врста денуклеаризације. До сада нису покретане консултације, мада ми настављамо са својим напорима" - каже Лавров.

Министар спољних послова Русије нагласио је да Москва нема ништа против иницијативе ЕУ за одржање стабилности у Црном мору, али да би Брисел требало да поштује регионалне структуре.

Према ријечима Лаврова, западне земље желе да спроведу сопствена правила за тумачење Конвенције о хемијском наоружању.

- Они не желе да се међународно право примјењује као што је то дефинисано Конвенцијом о хемијском оружју, већ желе да користе своје регулативе у тумачењу Конвенције - додаје Лавров.

Руска новинска агенција ТАСС подсјећа да је Организација за забрану хемијског наоружања у јануару препоручила да буде одобрена иницијатива САД, Канаде и Холандије да се у анекс Конвенције унесу одређене хемијске супстанце, као што је агенс употребљен у нападу на бившег агента КГБ-а Сергеја Скрипаља и његову кћерку Јулију.

Земље потписнице Конвенције имају рок од 90 дана да размотре ову препоруку.