latinica  ћирилица
16/02/2019 |  18:47 ⇒ 17/02/2019 | 07:01 | Аутор: РТРС

Конференција у Минхену: ЕУ да интервенише без помоћи САД

Европска унија мора бити способна интервенисати, а да у помоћ не зове Сједињене Америчке Државе, порука је Конференције о безбједности у Минхену. Предсједник конференције Волфганг Ишингер за овогодишњу конференцију каже да је највећа и најважнија од оснивања, прије више од 50 година.

Другог дана Минхенске безбједносне конференције високе званице су позвале учеснике на сарадњу у свим областима безбједности и економије и на више глобалног мултилатералног партнерства. Њемачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је да се мултилатерални свјетски поредак распада, али да то не значи да га треба уништити. Посебно је критиковала изолационистичку и националистичку политику америчког предсједника Доналда Трампа.

- И зато се поставља једно велико питање - да ли се држимо принципа који смо научили из Другог свјетског рата и национализма који је изазвала Њемачка, да мултилатерализам није велики, да је тешко, споро...Чврсто сам увјерена да је ово боље него вјеровати да је човјек способан ријешити све ствари сам - рекла је Меркелова.

Она је истакла да Њемачка подржава увођење санкција Русији, али да Европа није заинтересована за раскид односа са Москвом. Искључење Русије са гасног тржишта Европе из политичких разлога било би, каже, погрешно. Потврдила је изградњу гасовода Сјеверни ток два.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је ЕУ дозволила да буде увучена у бесмислену конфронтацију са Русијом. Он је додао да је Русија, без обзира на бројне спекулације, заинтересована да ЕУ буде јака, самостална и отворена.

С друге стране, амерички потпредсједник Мајк Пенс рекао је да европске државе треба да се повуку из нуклеарног споразума са Ираном, те их позвао на опрез приликом употребе опреме кинеске компаније Хуавеј. Нагласио је да ЕУ мора признати предсједавајућег Националне скупштине Венецуеле Хуана Гваида за предсједника те јужноамеричке државе.

- Хуан Гваидо заслужује да га "остатак свијета" призна, а дикататор Мадуро мора да поднесе оставку. Поново стари свијет може да стане у подршку слободе у новом свијету. Данас позивам ЕУ да искорачи ка слободи и призна Гваида за легитимног предсједника Венецуеле - рекао је Пенс.

Предсједник Србије Александар Вучић јуче и данас имао је низ билатералних састанака. Један од њих био је са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом, са којим је разговарао о Косову и билатералној сарадњи, те са америчким сенатором Роном Џонсоном.

Вучић је са предсједником самопроглашеног Косова Хашимом Тачијем присуствоао је панелу "Безбједност у југоситочној Европи".

Минхенска безбједносна конференција, 55. по реду, отворена је јуче и до недјеље окупиће бројне свјетске званичнике - 35 шефова држава или влада, као и 80 министара спољних послова и одбране.

Повезане вијести:

Хан: Споразум Београда и Приштине до краја мандата актуелне ЕК

Вучић: Компромис са Приштином не може значити капитулацију Србије

Вучић: Албанци симулирају непостојећу реалност

Вучић разговарао са Лавровом у Минхену

Пенс позива европске државе да признају Гваида

Лавров: Москва спремна за преговоре о продужењу СТАРТ-а

Меркелова најављује нове санкције Русији, али се не одриче руског гаса