latinica  ћирилица
17/02/2019 |  09:00 ⇒ 09:05 | Аутор: СРНА

Трамп: Европа да прими заробљене џихадисте

Амерички предсједник Доналд Трамп рекао је да европске државе морају преузети више стотина бораца Исламске државе заробљених у Сирији.
Доналд Трамп - Фото: Getty Images
Доналд ТрампФото: Getty Images

Трамп је у децембру објавио да Америка повлачи око 2.000 америчких војника из Сирије који су помагали локалним снагама у борби против Исламске државе.

- САД траже од Велике Британије, Француске, Њемачке и других европских држава да преузму више од 800 џихадиста из Исламске државе заробљених у Сирији и да им суде - навео је Трамп у поруци објављеној на друштвеној мрежи Твитер.

Према његовим ријечима, "калифат" је спреман за пад и алтернативе нису добре ако би џихадисти морали да буду ослобођени.

Аналитичари наводе да постоји ризик да опозиционе снаге неће моћи да контролишу "стране терористичке борце", након што Бијела кућа објави повлачење америчких снага.

У протекле двије седмице Трампова администрација врши притисак на савезнике да преузму своје држављане који су заробљени и борили су се на страни џихадиста.

Неколико држава, укључујући Француску, изабрало је опцију да џихадисти остану у затвору код Сиријских демократских снага.

- Учинили смо много и потрошили много новца. Сада је вријеме да се други укључе и обаве посао. Повлачимо се након потпуне побједе над калифатом - додао је Трамп.