latinica  ћирилица
17/02/2019 |  10:42 ⇒ 12:45 | Аутор: РТС

Вучић Тачију: Што преговарате са нама ако сте суверени?

Ако је Хашим Тачи, како каже, предсједник суверене земље, што онда преговара с нама, запитао је предсједник Србије Александар Вучић на панелу на Конференцији о безбједности у Минхену.

Тачи је, наиме, на панелу "Безбједност у Југоисточној Европи: два корака напријед, један корак назад", изјавио да је кључни неспоразум између Београда и Приштине у томе што Вучић и даље не разумије да је он, Тачи, "предсједник суверене земље, коју признаје 116 различитих земаља".

- Уколико ја не прихватам да сте ви лидер суверене државе, а не прихватам, прије него што постигнемо једног дана споразум, моје питање је - а шта ћу вам онда ја, Србија, зашто преговарате са Србијом ако је све готово, завршено - узвратио је Вучић и констатовао да Тачи на то питање нема одговор.

- Како се то десило да ви нисте и даље чланица ЕУ, Интерпола, Унеска ако сте консолидована суверена држава? - наставио је Вучић.

Такође, Вучић је указао да се Тачи стално враћа у прошлост, у вријеме сукоба, прије двије деценије, јер на тај начин Приштина себе свуда представља као жртву.

- Кад год им нешто кажете о неиспуњавању обавеза, или нешто што не желе да чују, они увијек позивају у сјећање прошлост... У реду, ако вам је тако лакше - рекао је Вучић.

Он је, међутим, указао да Београд и Приштина треба да преговарају, јер треба да се очува мир.

Додао је и да Београд, за разлику од неких у Приштини, нема никакве замјерке на рад Могеринијеве и указао да је за Приштину грешка увијек на страни неког другог, никад на њима - некад је српска, ЕУ, Русије... али они никад нису криви.

- На мени и Тачију је дакле да створимо добру атмосферу за преговоре и постизање договора - примијетио је Вучић.

- Ако неко треба да буде окривљен за лошу атмосферу, онда то треба да будемо ја и Тачи, на нама је да створимо атмосферу. Ми дајемо све од себе да спустимо очекивања наше јавности, а они чине све да та очекивања јавности прошире и то је оно што ствара лошу атмосферу за будућност - рекао је Вучић.

Вучић је тако одговарио на питање модератора Волфганага Ишингера - ако су проблеми тако тешки, шта би онда могла да буду његова и Тачијева очекивања, да ли имају различита очекивања од ЕУ и других актера или им је потребно другачије посредовање.

На Ишингерово питање шта је са идејом разграничења или размјене територије, предсједник Србије је рекао:

- Замјена територија... мрзимо тај израз, зато говоримо о демаркацији. Питам вас, пријатељу (Ишингер), о којим границама причамо - оним које признаје Њемачка или Кина, оним које признају САД или Русија, Шпанија или Италија... Београд или Брисел - то су потпуно различите границе и зато треба да преговарамо, о свему, о сваком питању, да будемо што отворенији и да саслушамо другу страну.

Вучић каже да је лично увијек спреман за то, да нема теме коју није саслушао кад је приштинска делегација излагала.

- И то тражимо и за нас, ништа више - рекао је Вучић.

Тачи је рекао да вјерује и нада се да ће доћи до постизања споразума, иако ће то бити скоро немогуће, због јаких и дубоких непријатељстава.

- Немамо алтернативу и желимо да постигнемо споразум са Србијом ове године - рекао је Тачи.

За Тачија је, међутим, како каже, споразум такав да доведе до признања самопроглашеног Косова и његовог чланства у УН.

Додао је да "зна да то неће бити поклон Београда Косову, али да мора да се постигне компромис..."