latinica  ћирилица
17/02/2019 |  11:28 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Име Републике Српске ће остати

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Република Српска није измишљено име, већ дејтонска и уставна категорија и да је сигуран да ће остати.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

Коментаришући изјаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика за Политику да ће у случају оспоравања имена Републике Српске покренути иницијативу да се поред назива Република Српска стави цртица и допише - западна Србија, Вучић је рекао да је то разумио као поруку да нико нема права да мијења име Српске. 

- Нисам прочитао интервју, али ја разумијем да господин Додик жели да каже да нико не може и да нема право да мијења име Републике Српске које је уставом загарантовано, за које се народ борио и које је дејтонска категорија - рекао је Вучић новинарима у Минхену.

Он је истакао да Република Српска није неко измишљено име. 

- То је дејтонска категорија и то је уставна категорија БиХ. Тако да сам сигуран да је Република Српска била и да ће Република Српска и остати - поручио је Вучић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће на евентуалну иницијативу о промјени имена Републике Српске бити одговорено иницијативом да поред назива Република Српска буде стављена цртица и дописано - западна Србија.