latinica  ћирилица
17/02/2019 |  11:57 ⇒ 12:46 | Аутор: РТС

Дрецун: Самопроглашено Косово неуспјешан западни експеримент

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао да територија Косова и Метохије генератор нестабилности у региону и да не може да добије пуно међународно признање.

Дрецун је, гостујући на РТС-у поводом 11 година од једнострано проглашене независности Косова, рекао да режим у Турани има разлога да слави јер је на добром путу да територију КиМ насилно припоји.

Додаје да разлога за славље имају и великоалбански сепаратисти, глобална албанска мафија и радикални исламисти.

Међутим, каже да немају разлога за славље они који живе на Косову и Метохији, а посебно они који нису Албанци.

Дрецун каже да је ријеч о пропалој, неуспјешној творевини и неуспјешном западном експерименту.

Поручује да је Косово данас геенратор нестабилности у региону и да не може да добије пуно међународно признање.

Како каже, све више држава повлачи признање и данас се формално 102 државе воде да признају самопроглашено Косово, али ће и тај број ускоро опасти.

- Они немају никакву могућност да напредују на било ком лану у међународном правцу - рекао је Дрецун истичући да је ријеч о потпуном неуспеху лажне творевине.

Када је ријеч о унутрашњем плану, Дрецун каже да млади желе да оду и подсјећа на талас миграције. Указује на огромну незапосленост, највећу у Европи.

"Црна рупа Европе"

Дрецун каже и да је ријеч о црној рупи Европе када је у питању криминал и корупција. Додаје и да су људска права на КиМ у колапсу и потпуно обесмишљена.

Према његовим ријечима, спроведено је брутално и злочиначно етничко чишћење Срба и Рома а протјеранима се онемогућава повратак и одузима им се имовина.

- Срби су небезбједни, немају економсу перспективу, третирају се као грађани другог реда - каже Дрецун и додаје да Албанци нису спремни да се суоче са сопственом одговорноћу за злочине над Србима.

Каже да они нису спремни да прихвате Србе и да је правосуће једнонационално и уперено против српског народа.

Дрецун указује да би напредак за побољшање квалитета живота на КиМ било подизање оптужница од стране специјалног тужилаштва за злочине терористичке ОВК против водећих политичара међу Албанцима.

Напомиње да је ријеч о припадницима бтерористичке ОВК и да су они најодговорнији за ужасна убиства, мучења, злостављања и етничко чишћење.

Он очекује да оптужнице буду подигнуте и зато је, каже, пред Београдом велика обавеза да прикупи што је могуће више доказа и да их преда тужилаштву.

То би, наводи Дрецун, био мач да рашчишћавање албанске политичке сцене, јер ако људи попут Харадинаја наставе да дестабилизују ситуацију у региону, Косово ће наставити да буде проблем и нечинилац разрјешења нагомиланих проблема.

- Не смијемо да заборавимо да је Косово носилац великоалбанског сепаратизма у региону а иза свега стоји режим у Тирани - поручио је Дрецун.