latinica  ћирилица
17/02/2019 |  12:35 | Аутор: СРНА

Жупљанин о мигрантима: Грађани превентивно да се самоорганизују

Декан Факултета за безбједност и заштиту из Бањалуке Слободан Жупљанин савјетује становништву најизложенијих општина и градова да се превентивно самоорганизују и предузму мјере самобезбједности и самозаштите након првих разбојништава и крађа које су починили мигранти на територији Републике Српске.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Жупљанин је рекао за Срну да је на том плану основни наредни корак да се о присуству миграната одмах и неизоставно обавијести прва надлежна полицијска станица која ће ставити таква лица под потпуну контролу и преузети одговорност за безбједност грађана.

Констатујући да знатан број миграната из Африке и Азије бјежи из матичних земаља због почињених преступа и кривичних дјела, Жупљанин је рекао да се што прије мора доћи до детаљних и прецизних података о њиховом броју у БиХ, земљама из којих долазе и разлозима доласка.

- Треба да се направи лични картон сваког мигранта и да се утврде истински мотиви њиховог доласка и намјера. Након тога би требало да се направи план рада безбједносних служби како би становништво било сигурно и спокојно - закључио је Жупљанин.

Он је додао да је познато да се илегални мигранти појављују ноћу када сви спавају, те да имају опробане методе скривања.

- На примјер, на паркинзима улазе под цераде камиона док су возачи одсутни. Првенствено иду према напуштеним кућама, а ако немају ту могућност, неће се либити да иду у куће у којима људи живе - упозорио је Жупљанин.

Тужилац за малољетнике Окружног јавног тужилаштва Бањалука предложио је у петак 15. фебруара Основном суду у Градишци да се малољетном Палестинцу чији су иницијали А.М. /17/ одреди притвор због основане сумње да је починио кривична дјела разбојништво и крађа.

Овај малољетник је осумњичен да је са држављанима Алжира Јазидом Сматијем и Есадом Лебадом у сриједу, 13. фебруара, око поноћи у Градишци насрнуо на Р.Б. у његовој кући, када су му одузели новчаник са новцем, лична документа, банковне картице и мобилни телефон, па побјегли. Након извршења тог кривичног дјела А.М. је украо бицикл из двориштва куће у Новој Тополи.