latinica  ћирилица
17/02/2019 |  12:38 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Вучић: Тирана и Приштина ће наставити да раде на уједињењу

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће Приштина и Тирана наставити да раде на уједињењу и да таква политика није више изненађење, тренутна нервоза, хир или испад зарад домаће јавности, већ њихова позиција.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Поводом 11 година од једностраног проглашења независнсти Косова, Вучић је рекао да се Србија бори да сачува своје интересе, као и мир и стабилност. 

- Они славе 11 година независности...Наше је да разумијемо албанске интересе и да се боримо за српске и да гледамо да сачувамо мир и стабилност - рекао је Вучић новинарима у Минхену по завршетку међународне конференције о безбједности.

Он каже да је током боравка у Минхену уложио максималне напоре у борби за српске интересе. 

- Та борба је тешка - рекао је Вучић и додао да су се косовски Албанци добро припремили и довели у Минхен 50 до 100 људи да за њих лобирају, као и да је у то уложен огроман новац, који издваја албанска дијаспора.

Вучић каже да је раније питао европске званичнике шта ће Србија, ЕУ и сви други да раде ако 31. марта више не буде границе између Косова и Албаније, али да на то није добио одговор. 

- Међутим, добио сам коректан и конкретан одговор шта би било да ми исто урадимо са Републиком Српском. Нијемци су рекли да у томе и јесте разлика и да зато Србија има будућност, а неке друге земље немају. Они знају да ћемо се ми понашати озбиљно и одговорно и у складу са оним што је могуће - рекао је Вучић.

Он је напоменуо да у Албанији и међу албанским становништвом на Косову и Метохији драматично расте подршка уједињењу, са 35 одсто међу косовским албанцима и 40 међу Албанцима у Албанији на 72 до 75 одсто.