latinica  ћирилица
17/02/2019 |  16:18 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Након 11 година, пројекат независности Косова доживио пораз

Послије 11 година од једнострано проглашене независности Косова пројекат Приштине доживио је потпуни пораз јер без договора са Београдом нема рјешења. Приштина је овај дан славила поручивши да таксе неће бити укинуте и да имају заштиту западних сила и Америке чији су стратешки и геополитички интереси у потпуноси сагласни са интересима Косова и Албанаца.

Војна парада и сједница парламента, гдје је једини страни званичник био албански премијер Еди Рама. Jедини гост, Вилијам Вокер, некадашњи шеф Верификационе комисије ОЕБС-а заслужан што је "открио" масакр у Рачку након којег је НАТО бомбардовао Савезну Републику Југославију, а сада косовски бизнисмен и албански лобиста. Дијалог са Србијом још увијек траје, немају визну либерализацију и чланство у УНЕСКО-у и Интерполу, па нема много разлога за славље, поручују из Београда.

-Ради се о пропалој творевини, неуспјшном западном експерименту, о територији која је генератор нестабилности у региону и  која не може да добије пуно признање, нарочито преко чланства у УН - изјавио је предсједник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун.

Признање Косова повукло је 13 држава, ова тема је враћена на дневни ред важних свјетских форума и ситуација је таква да без компромиса не може бити трајног рјешења, указује шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

-Ми желимо трајно рјешење, желимо компромис, али свакако да Србија неће дозволити да буде понижавана и нећемо ништа урадити што би угрозило националне и државне интересе - рекао је Дачић.

Како изгледа борити се на међународној сцени за право на своју територију, показано је и на јучерашњој дебати Минхенске безбједносне конференције којој су пристутовали европски премијери, министри и посланици њемачког парламета. Предсједник Србије каже да је био добро припремљен за дебату, а преговори са Приштином су тешка борба која се води увијек негдје иза затворених врата.

-За мене је било важно да ти људи чују другачији став, да ти људи могу да чују шта је истина - рекао је Вучић у Минхену.

Сјеверна Митровица данас је облијепљена плакатима на којима пише 11 година окупације. Срби са сјевера поручују да су они прославили Дан државности Србије - Сретење, прије два дана.