latinica  ћирилица
17/02/2019 |  17:03 ⇒ 18:00 | Аутор: СРНА

Љубомир Микић побједник 26. Меморијалног шаховског турнира "Свето Гускић"

Љубомир Микић из Градишке побједник је 26. Меморијалног шаховског турнира "Свето Гускић", који је одржан у Основној школи "Младен Стојановић" у Доњим Подградцима у знак сјећања на погинулог борца Војске Републике Српске.
Градишка - завршен шаховски турнир - Фото: СРНА
Градишка - завршен шаховски турнирФото: СРНА

Микић је рекао да више од десет година учествује на овом шаховском меморијалу, за који каже да има такмичарски, хумани и друштвени катактер.

Он је навео да већ има једну титулу побједника овог турнира, те да је срећан што је добром игром поново заслужио побједнички пехар.

Микић је навео да је конкуренција била доста јака, те да је најважније што је било доста младих шахиста.

У конкуренцији 23 такмичара, друго мјесто на турниру освојио је Драган Драгишић, треће Крстан Бајић, а најбоље пласирани млади шахиста био је седмогодишњи Невен Шкорић, који је уједно био и најмлађи учесник турнира.

Шорић је рекао да га је тетка научила да игра шах, да највише игра са својим оцем, те ће и даље долазити на шаховски турнир у Доње Подградце.



Фондација "Свето Гускић" и ове године је на приједлог наставничког вијећа Основне школе "Младен Стојановић" из Горњих Подграца са по 100 КМ наградила двоје успјешних ученика ове школе, а ове године награде су припале ученицима осмог разреда Ведрану Бубуљу из подручне сколе у Врбашкој и Марији Лукић из централне школе у Подградцима.

Члан Организационог одбора турнира Милан Љепојевић рекао је да је Фондација "Свето Гускић" постала финансијски стабилнија па ће, умјесто једном годишње, и у нередних неколико мјесеци награђивати по двоје ученика Основне школе "Младен Стојановић".

Љепојевић је нагласио да Гускићеви пријатељи настављају са организацијом шаховског турнира, који је потврда да вољени никад не умиру, него живе у срцима својих пријатеља.

Меморијал "Свето Гускић" један је од ријетких шаховских турнира у Републици Српској који се 26 година одржава у континутету.

Турнир се организује у знак сјећања на погинулог борца Војске Републике Српске Свету Гускића, који је слободно вријеме користио за дружење уз партију шаха.

Гускић је радио као инжењер шумарства у Шумском газдинству Градишка, а осим шаха, играо је и Фудбал у "Слободи" из Доњих Подградаца.