latinica  ћирилица
18/02/2019 |  12:38 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Студентско позориште Бањалука са три важна пројекта у 43. сезони

Студентско позориште Бањалука ће у 43. сезони под називом "Сезона реанимације" имати три важна пројекта, најавила је директорка овог позоришта Сања Војводић.
Бањалучко студентско позориште (Фото: atvbl.com) -
Бањалучко студентско позориште (Фото: atvbl.com)

Она је прецизирала да је планиран наставак сарадње са Градом Бањалука на пројекту "Позориште у предграђу", затим организација фестивала "Кестенбург", те пројекат у сарадњи са Министарством просвјете и културе Српске "Млијечни пут кроз Српску".

Војводићева је новинарима у Бањалуци рекла да ће фестивал "Кестенбург" бити организован у зимском периоду - од 17. до 20. новембра, јер то више одговара академијама широм Европе.

- Највише смо везани за "Кестенбург", те за пројекат у сарадњи са Министарством просвјете и културе Српске који би имао назив "Млијечни пут кроз Српску" и извођење вишеструко награђиване представе "Млијеко" у пет локалних заједница у Српској - Мркоњић Граду, Рибнику, Шамцу, Сребреници и Требињу - додала је она.

Она је навела да је циљ пројекта "Позориште у предграђу" децентрализација позоришне умјетности.

Војводићева је најавила да ће 42. рођендан овог позоришта бити прослављен сутра у "Подрум сцени" концертом Ђурђе Вукашиновић, оперске пјевачице Маје Манојловић, те Тијане Јовановић, глумице и вокала бенда "Ултразвук".

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику у Градској управи Бањалука Невен Станић рекао ће град наставити да подржава садржаје из области културе.

- У том смислу подржавамо и пројекат "Позориште у предграђу", да би куллтура била била децентрализована и доступна становницима у свим дијеловима града Бањалука - нагласио је Станић.

Директорка Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Зечић Петровић рекла је да ова институција годинама на различите начине подржава активности Студентског позоришта, које, како је нагласила, афирмише младе и креативне људе.

- С обзиром да су студенти најактивнији у Студентском позоришту, ми ћемо им омогућити бесплатно чланство за цијелу годину, а биће им доступна и литература која им је неопходна током школовања - навела је Петровићева.

Према њеним ријечима, Народна и универзитетска библиотека је, кад год је то било могуће, откупљивала одређени број карата да би и тако помогла рад Студентског позоришта које заслужује све честитке за рад и ентузијазам.

Генерални покровитељ сезоне Студентског позоришта Бањалука је агенција "Минт", а подршку фестивалу "Кестенбург" дала је агенција "Акваријус".