latinica  ћирилица
18/02/2019 |  13:16 | Аутор: СРНА

Лавров осудио неактивност Американаца у Кампу Рукбан

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров осудио је неактивност САД у избјегличком кампу Рукбан и поново изразио забринутост за судбину избјеглица на територији коју контролише америчка војска у Сирији.
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов) -
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов)

Сиријске власти и руска војска оптужиле су војску САД и "илегалне милитантне групе" под њиховом контролом да на силу држе жене и дјецу у кампу који се налази на југу Сирије, близу границе са Јорданом.

- Давно је било вријеме да се избјеглице повуку из капма Рукбан - нагласио је Лавров у обраћању новинарима, након састанка са министром спољних послова Омана Јусуфом бин Алавијем бин Абдулахом у Москви.

Он је рекао да Русија, заједно са Сиријом, позива да се из кампа повуку избјеглице, али да САД и "екстремисти под њиховом контролом", који управљају кампом, не дозвољавају људима да га напусте, јавио је Спутњик.

Лавров је изразио наду да ће представници УН, који су недавно до Рукбана испратили други конвој хуманитарне помоћи, видјети да је у кампу ситуација "далеко од уређене", те да ће то што сазнају пријавити Савјету безбједности УН.

Коментаришући захтјев америчког предсједника Доналда Трампа да европске земље приме 800 европских џихадиста из Сирије, Лавров је рекао да треба схватити шта САД намјеравају.

- Та лица су осумњичена за тероризам. Они су страни борци на страни тероризма и тако су представљени у релозуцији Савјета безбједности УН. Ова резолуција садржи веома јасну листу мјера које треба да се предузму када терористи падну у шаке земаља које се боре против тероризма - напоменуо је Лавров.

Руски министар спољних послова истиче да је први корак транспарентност и размјена информација о тим лицима.