latinica  ћирилица
18/02/2019 |  14:12 ⇒ 16:29 | Аутор: СРНА

Човић: Ускоро кандидат за предсједавајућег Савјета министара БиХ

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је данас да у наредна два дана очекује коначан договор о формирању Савјета министара, а за седам дана именовање кандидата за предсједавајућег те институције.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

Човић је, након сједнице Предсједништва ХДЗ-а у Мостару, рекао да ће представници ХДЗ-а, СДА и СНСД-а вечерас, сутра и прекосутра имати састанке о формирању власти да би кандидат за предсједавајућег Савјета министара могао бити именован на идућој сједници Предсједништва БиХ.

- Требало би да у наредних седам дана имамо кандидата за предсједавајућег Савјета министара, на првој сједници Предсједништва. Зато још једном треба да сједну за сто сви који претендују да буду власт - нагласио је Човић на конференцији за новинаре.

Предсједник ХДЗ-а БиХ каже да ће у сриједу, 20. фебруара, бити конституисан и Дом народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ и изабрано руководство, те да очекује да ће Хрват бити предсједавајући.

Човић је истакао да ће одмах бити усвојен и буџет ФБиХ, након чега ће услиједити конституисање Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

- ХДЗ БиХ ће ујутро послати Централној изборној комисији /ЦИК/ БиХ листе за пет мјеста - навео је Човић и додао да очекује да ће ХДЗ и ХНС имати пет делегата.

Што се тиче формирања Владе ФБиХ, Човић каже да ХДЗ жели да власт у том ентитету буде формирана на основу програма којим је предвиђена и измјена изборног законодавства.

- Нема условљавања. Ми хоћемо програм, а то значи да нам треба изборно законодавство које ће омогућити да више никад Бошњаци не бирају два члана Предсједништва БиХ и да не расправљамо хоћемо ли имати изборе за Мостар идуће године. То треба да завршимо, а то је и предуслов за кандидатски статус. Ми желимо економску и социјалну стабилност, а највећи дио се ради у ФБиХ. Нема условљавања, хоћемо програ - рекао је Човић.

Он је додао да би и власт у Ливањском и Херцеговачко-неретванском кантону требало да буде формирана у наредних 30 дана.

На сједници Предсједништва ХДЗ-а БиХ било је ријечи и о изборном сабору ове странке који ће бити одржан 27. априла, о усвајању информационе стратегије, те кадровским рјешењима.