latinica  ћирилица
18/02/2019 |  14:46 | Аутор: РТРС

Гајанин: У плану увођење кинеског језика у средње школе

У плану је увођење кинеског језика у средње школе у Републици Српској као једног од алтернативних језика, уз њемачки, француски, енглески, рекао је ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин.
Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци - Фото: РТРС
Радослав Гајанин, ректор Универзитета у БањалуциФото: РТРС

- Неке средње школе већ су омогућиле такву активност, а финансирање наставника биће договарано помоћу Амбасаде Кине. Имамо идеју и да се кинески изучава на Универзитету у оквиру Филолошког факултета као изборни предмет, а касније као обавезни, односно као катедра кинеског језика - истакао је Гајанин новинарима у Бањалуци.

Он је, након састанка са амбасадором Кине у БиХ Ји Пингом, рекао да су разговарали о унапређењу рада Конфуцијевог института на Универзитету у Бањалуци и планираним активностима за ову годину.

Гајанин је истакао да је веома задовољан активностима овог института у протеклих годину дана, колико ради.

- Институт ради на изучавању кинеског језика, при чему се изводе курсеви прилагођени свим узрастима и потребама грађана Српске. Студентима Универзитета омогућен је бесплатан курс да у оквиру академских студија заврше и кинески језик - појаснио је Гајанин.

Према његовим ријечима, посредством Института заинтересовани се могу упознати и о традицији и култури кинеског народа, али и професори и студенти из Кине имају могућност да се упознају о култури и традицији Републике Српске.

- Посредством Института остварили смо и низ споразума са другим институтима и универзитетима - додао је Гајанин.

Амбасадор Ји рекао је да се Конфуцијев институт показао као веома активан и захвалио за подршку Влади Српске и Универзитету.

Он је нагласио да ће Институт и даље представљати платформу за културну размјену Српске и Кине.

- Надамо се да ће све више грађана Српске учити језик и упознати се о нашој култури - истакао је кинески амбасадор.

Директор Конфуцијевог института Цаи Јинг захвалила је Амбасади Кине за подршку од отварања Института и изразила наду да ће сарадња убудуће бити још боља.