latinica  ћирилица
18/02/2019 |  15:07 | Аутор: СРНА

Десни центар чиниће већину - наставак раста евроскептика

Анкете у чланицама ЕУ показују да ће десни центар остати доминантан у Европском парламенту након избора, те да ће евроскептици ојачати, предвођени италијанском Сјеверном лигом и француским Националним окупљањем, које предводи Марин Ле Пен.

Њемачки демохришћани, предвођени канцеларком Ангелом Меркел, остаће највећа појединачна странка и могли би да добију 29 посланичких мјеста.

Одмах иза њих је италијанска Сјеверна лига, чији је лидер Метео Салвини, а која би требало да добије 27 мјеста.

Анкете сугеришу да ће традиционалне странке задржати доминацију, која ће омогућити наставак већинске центристичке коалиције, која обично подржава законске приједлоге Европске комисије.

Међутим, евроскептици, а нарочито "десне радикалне струје", значајно ће ојачати.

Када је ријеч о коалицијама на нивоу Европског парламента, Европска народна странка, у коју улазе и њемачки демохришћани, могла би да добије 183 од укупно 705 посланичких мјеста, што је 26 одсто у новом сазиву Европског парламента. То је пад у односу на садашњих 29 одсто.

Анкете у земљама чланицама, на основу којих је Европски парламент објавио прве пројекције будућег сазива, показују да би социјалисти, односно социјалдемократе, требало да добију 135 мјеста, што је пад од шест одстотних бодова на 19 одсто.

Ови подаци заснивају се на информацијама, како је наведено, поузданих истраживања, која су спровеле стручне установе у чланицама, а за Европски парламент их је прикупила агенција "Кантар паблик".

Двије крајње евроскептичне групе, од укупно осам политичких група у садашњем сазиву Парламента, могу очекивати раст својег удјела у Европској скупштини са десет на 14 одсто, иако су ослабљене одласком британске странке УКИП, једног од највећих заговорника "Брегзита".

У међувремену је ојачала италијанска Сјеверна лига, која би, према анкетама, требало да добије 21 додатно посланичко мјесто.

Јача и странка Национално окупљање, коју води француски опозиционар Марин ле Пен, а која би требало да освоји шест мјеста више него сада.

Политички аналитичари још не могу да предвиде за коју ће се групу у Европском парламенту одлучити посланици пољске странке Право и правда, често непријатељске према ЕУ.

Након избора, чланице ЕУ номиноваће насљедника Жан-Клода Јункера, садашњег предсједника Европске комисије.

Избори за Европски параламент су у мају, а Европска комисија требало би да почне са радом 1. октобра, наводе портали за политичку аналитику.