latinica  ћирилица
18/02/2019 |  15:09 ⇒ 19:27 | Аутор: СРНА

Рамиз Дрековић негирао кривицу

Генерал такозване Армије БиХ Рамиз Дрековић данас се пред Судом БиХ изјаснио да се не осјећа кривим за ратни злочин над српским цивилима на подручју Калиновика 1995. године.
Рамиз Дрековић - Фото: klix.ba
Рамиз ДрековићФото: klix.ba

Дрековићев адвокат Мирсад Црновршанин изјавио је новинарима да одбрана за сада не може открити своју листу свједока, те да ће након извођења доказа представити листу са материјалним доказима и и на тај начин у потпуности искључити кривицу његовог брањеника.

Дрековић је оптужен да је у својству некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Дрековић је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика насељеног Србима.

У оптужници се наводи да је током гранатирања у мају и јуну 1995. године убијено дијете од 15 година, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих лица, те разорено више објеката.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили су Дрековића 5. децембра прошле године у Сарајеву. Суд БиХ потврдио је оптужницу 21. јануара ове године.