latinica  ћирилица
18/02/2019 |  15:16 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Сертификат "Пријатеља беба" приједорској болници

"Доктор Младен Стојановић", добило је сертификат "болница пријатељ беба". То значи бољи стандард и приступ пацијенткињама, али и унапређење здравственог система – рекао је министар Ален Шеранић.
Приједор - акредитација болници - Фото: РТРС
Приједор - акредитација болнициФото: РТРС

Акредитација је стигла као награда за досадашњи труд, истиче Дрена Вујовић, начелница одјељења за гинекологију и акушерство. Уједно, ово је кажу, подстрек и за будуће пацијенткиње, истичући значај дојења.

- Дојење не значи да треба да буде подржано од љекара и медицинских сестара него труд треба да буде читаве заједнице и читавог људског рода на овим теренима. Да покажемо да дојење треба вратити на своје право мјесто - рекла је Вујовић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је да развојни циклус почиње са дојењем и додао да је то врло битно.

- Из тог разлога желимо на неки начин да ту праксу стандардизујемо и она је, да тако кажемо, већ уведена у здравствене установе у Републици Српској, али у сваком случају да је промовишемо да она постане оно што наше пацијенткиње, наше породиље, данас сутра и кад се врате кући треба да наставе као такву", навео је Шеранић.

Да би Одјељење за гинекологију и акушерство било акредитована служба, био је неопходан дуготрајан процес труда и рада запослених, истакао је Мирко Совиљ, директор приједорске болнице. 

- Ми смо испунили све стандардом прописане обавезе и Агенција за сертификацију је утврдила да је наше одјељење наша безусловно достигла степен акредитоване службе и то нам је велико задовољство - изјавио је Совиљ.

Посјета приједорској болници једна је у низу редовних посјета ресорног министра. Била је то прилика за разговор о плановима, али и унапређењу рада ове установе.