latinica  ћирилица
18/02/2019 |  15:28 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Уговори за стипендије Фонда "Др Милан Јелић" (ФОТО)

Од 2007. до данас Фонд "Милан Јелић" стипендирао је најбоље студенте првог, другог и трећег циклуса, за шта је до сада издвојено више од десет милона марака.

У министарству за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво, уговоре је потписало 143 стипендиста за актуелну акдемску годину.

Соњу Трбојевић, студенткињу 5. године бањалучког Медицинског факултета, за сјајне резултате на студијама, недавно је одликовала предсједница Српске Жељка Цвијановић, па је природно да се нашла међу 121 стипендистом првог циклуса студија Фонда "Милан Јелић".

- Без обзира што је то једна награда за сав досадашњи рад, мислим да је и велика одговорност на нама да оправдамо очекивања и да оправдамо ту награду коју смо добили - рекла је Трбојевић.

Међу најбољима је и Душан Пејић, студент 4. године србистике на Универзитету у Источном Сарајеву.

- То је једна велика обавеза јер иза тих добрих оцјена треба да стоји и знање и не само сада, него и увијек. То је и обавеза и мотивација да се и даље у будућности ради и усавршава - истакао је Пејић.

Састанак је био прилика да студенти информишу ресорног министра о стању на појединим факултетима. 

- Ми од њих очекујемо да да они у складу са оним што је Република Српска уложила у њих да одређени дио и врате Републици Српској, не мислимо на финасије, било какву надокнаду, него да својим даљим радом, даљим залагањем буду од користи за Републику Српску - нагласио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић.

Износи стипендије за први циклус студија износе 400 марака за студенте који студирају у Српској, 500 марака за оне који студирају у региону и 800 марака за студенте на престижним међународним универзитетима, у девет оброчних рата. По пет хиљада марака добиће 14 студената другог циклуса, док ће по десет хиљада добити осам докторанада.