latinica  ћирилица
18/02/2019 |  17:00 ⇒ 17:13 | Аутор: СРНА

Развијати дуални систем образовања

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и савјетник за стручно образовање у бањалучкој канцеларији Њемачког друштва за међународну сарадњу Даниел Радић указали су на значај наставка сарадње с циљем унапређења средњег стручног образовања у Српској, са посебним акцентом на развој дуалног система образовања.
Наталија Тривић, Даниел Радић састали и Владо Томић - Фото: СРНА
Наталија Тривић, Даниел Радић састали и Владо ТомићФото: СРНА

Тривићева је истакла опредијељеност Министарства просвјете и културе за успостављање дуалног система образовања као важног чиниоца на путу јачања средњег стручног образовања, те указала да је досадашња сарадња са ГИЗ-ом донијела важне помаке у том смислу, саопштено је из ресорног министарства.

"Како бисмо дефинисали што бољу уписну политику у средњем образовању, интензивирали смо сарадњу са свим релевантним друштвеним партнерима, а посебно са представницима пословне заједнице ради јасног утврђивања потреба тржишта рада у свим локалним заједницама", рекла је Тривићева.

Она је изразила задовољство досадашњом сарадњом са ГИЗ-ом, те исказала спремност за њен наставак, посебно у смислу приоритетних активности у овој области као што су опремање кабинета за практични дио наставе у школама и обуке предавача.

"Циљ нам је да школујемо кадар који је потребан домаћем тржишту рада и који је спреман да научено примјењује у Републици Срској и да је јача у будућности", рекла је Тривићева.

Радић је указао на важност резултата досадашње сарадње, посебно на опремљеност кабинета за практичну наставу у Техничкој школи у Градишци и Машинској школи у Приједору, као и рада на модернизацији наставних планова и програма за нова занимања у средњем стручном образовању.

Он је указао на меморандум о сарадњи, потписан са Министарством, као на важно упориште предстојећим заједничким активностима у јачању средњег стручног образовања.

На данашњем састанку у Бањалуци разговарано је и о важности студијских посјета Њемачкој и Србији, организованих за наставнике, директоре школа, координаторе практичне наставе и представнике Привредне коморе Републике Српске.

Састанку је присуствовао и директор Техничке школе Градишка Владо Томић који је подсјетио да је ова школа била иницијатор увођења новог занимања - техничар ЦНЦ технологије које се успјешно изводи захваљујући управо сарадњи са ГИЗ-ом.