latinica  ћирилица
18/02/2019 |  17:10 ⇒ 19:26 | Аутор: СРНА

Додик: СНСД незаобилазан фактор у формирању власти на нивоу БиХ (ФОТО)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је ова странка незаобилазан фактор у формирању власти на нивоу БиХ, јер има капацитет и у Представничком и у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

- СНСД са својим коалиционим партнерима и капацитетом који имамо, у Представничком дому девет посланика, а у Дому народа од пет делегата четири су из СНСД-а, незаобилазан смо фактор у томе - изјавио је Додик новинарима у Сарајеву након састанка са лидерима ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем и СДА Бакиром Изетбеговићем.

Додик, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ, рекао је да не постоји неки посебан проблем да предсједавајући Савјета министара буде из реда српског народа и то Зоран Тегелтија, додајући да је то могло бити учињено и прије Нове године, јер је био формиран Колегијум Представничког дома.

- Сматрамо да је то требало раније учинити, а да се онда бавимо неким другим питањима - навео је Додик, те додао да је став СНСД-а да треба завршити формирање Савјета министара.

Према његовим ријечима, "стари носиоци власти" у заједничким институцијама БиХ запослили су након избора више од 400 људи, што је недопустиво.

Додик је рекао да ће се након формирања власти видјети како ће бити ријешено то некоректно и незаконито запошљавање у коме се "ухљебљавају сви бивши функционери".

- Мислим да то није добро. Политичке опције које добију власт треба да постављају своје људе. Овако никада нећемо добити компактну структуру која ће се бавити пословима, већ ће се бавити политичким излуђивањима о многим стварима - рекао је Додик.

Он је навео да се са Човићем и Изетбеговићем договорио да се састану наредних дана.

Драган Човић (Фото: I.Š./Klix.ba)

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић је након састанка изјавио новинарима да је договорено само да за два дана буде одржан нови састанак.

- На данашњем састанку лидера СНСД-а, ХДЗ-а и СДА Милорада Додика, Драгана Човића и Бакира Изетбеговића у Сарајеву није постигнут никакав конкретан договор о формирању власти - рекао је Човић.

Он је данашњи сусрет предсједника три странке, који је одржан у кабинету предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, оцијенио као велики напредак.

Бакир Изетбеговић (Фото: I.Š./Klix.ba)