latinica  ћирилица
18/02/2019 |  17:13 | Аутор: СРНА

Блокирање "Сјеверног тока 2" немогуће

Суспензија имплементације пројекта градње гасовода "Сјеверни ток 2" у садашњој фази је немогућа, рекао је члан Војног одбора доњег дома њемачког парламента Александар Ној, додајући да тај пројекат представља јачање безбједности и стабилности транзита и испоруке гаса у Њемачку.

- Мислим да је већ сада немогуће зауставити примјену тог пројекта што је добро. То је апсолутно легитиман билатералан пројекат који ће појачати безбједност и стабилност испоруке гаса Њемачкој - рекао је Ној на округлом столу који је организовала агенција "Раша тудеј".

Он је изјавио да варијанта да се гас пребацује преко Украјине, чиме се елиминише "Сјеверни ток 2", што неки предлажу, неће промијенити чињеницу да би то и даље био руски гас.

Ној је подсјетио да осим искључења Украјине, противници "Сјеверног тока 2", такође, замјерају што се гасовод гради на пијеску и што, по некима, није стабилно тло.

- Нико, па чак ни чланови еколошких удружења, нису ово озбиљно узели у разматрање. Слични пројекти су примјењивани и то је сасвим могуће - рекао је он.

"Сјеверни ток 2" је заједнички пројекат "Гаспрома" и пет европских компанија. Овим гасоводом испоручиваће се годишње 55 милијарди кубних метара руског природног гаса земљама ЕУ.