latinica  ћирилица
18/02/2019 |  17:31 ⇒ 19:28 | Аутор: СРНА

Иветић: Младић указао да је његово здравље све слабије

Некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске Ратко Младић изјавио је данас пред Међународним механизмом за кривичне трибунале у Хагу да је његово здравствено стање све слабије и замолио да му се дописи достављају на језику који разумије, рекао је Срни Младићев адвокат Драган Иветић.
Драган Иветић - Фото: РТРС
Драган ИветићФото: РТРС

Иветић је истакао да је данашња статусна конференција била веома кратка и да је тражено да се генерал Младић изјасни о стању у притворској јединици.

Према његовим ријечима, Младић је рекао да папире прима на језику који не разумије, а да када добије превод здравствених извјештаја тамо стоји да је он добро, што није тачно.

Иветић је навео да је Младић на статусној конференцији указао да је 25 година од смрти његове кћерке, да никада није отишао на гроб мајке, брата и других рођака, те да је изразио забринутост да ли ће икада имати прилику да то испуни јер вријеме тече.

Иветић је истакао да и даље не знају када ће бити жалбени претрес. "То је то што је било јавно, а нису никакве датуме споменули тако да и даље не знамо када ће бити жалбени претрес", рекао је Иветић.

Он је навео да Одбрана, за сада, није поднијела никакав јавни поднесак Механизму у којем би било затражено да генерал Младић буде привремено пуштен како би посјетио гробове најмилијих у Србији, односно Републици Српској.

Иветић је рекао да је и сам веома забринут за здравствено стање генерала Младића кога често обилази.

- Ја га врло често посјетим и видим неке симптоме. Могу вам рећи као лаик да сам забринут за његово стање и због оног што ми говори он и због оног што ми говоре љекари. Мало више информација имам од лаика - рекао је Иветић.

Пред Међународним механизмом за кривичне трибунале у Хагу данас је одржана статусна конференција поводом жалби одбране и тужилаштва у случају генерала Ратка Младића.

Бранилац генерала Младића Бранко Лукић рекао је раније Срни да ће одбрана, након сутрашње статусне конференције, поднијети поднесак у вези са здрављем генерала Младића у којем ће изнијети примједбе на претраге и лијечење, које се спроводи под контролом притворске јединице.

Првостепена пресуда генералу Младићу изречена је пред Хашким трибуналом 22. новембра 2017. године, када је осуђен на казну доживотног затвора.