latinica  ћирилица
18/02/2019 |  19:18 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Нове начелнике добиле и општине у Федерацији

Нове начелнике добиле су и општине у Федерацији, са већинским српским становништвом

За нову начелницу Дрвара изабрана је СНСД-ова Душица Рунић. Она је са 60 одсто гласова побиједила независног кандидата Дарка Кајтеза. Становници Босанског Петровца, највећу подршку дали су независном кандидату Дејану Прошићу, који је добио 29 одсто гласова. Независни кандидат Милорад Глигић нови је начелник општине Босанско Грахово, а добио је повјерење 59 одсто Граховљана. 

Чланови СНСД-а у Дрвару прославили су побједу Душице Рунић, свог кандидата на пријевременим изборима за начелника општине. Рунићеву, која је до избора била вршилац дужности начелника, подржало је 60 одсто Дрварчана. Дан након избора, новоизабрана начелница каже – њени циљеви су јасни.

- Увијек понављам да ће мој фокус бити на проналаску инвеститора, како би се створили услови за стварање пословне зоне, за креирање радних мјеста за младе и за жене, јер је заиста горући проблем у општини Дрвар незапосленост - истакла је она.

2 Осим тога, у плану су улагања у инфраструктуру, али и отварање Центра за социјални рад, како би се остварили услови за бољу социјалну заштиту становништва ове општине, поручила је Рунићева. Од новоизабране начелнице Дрварчани много очекују.

Граховљани су за новог начелника општине бирали независног кандидата Милорада Глигића, који је у борби за начелничко мјесто побиједио СНСД-овог Уроша Макића. Његов први корак, како каже, биће рад на оснивању комуналног предузећа у Босанском Грахову.

- Друга ставка на којој ћу радити је подизање здравствене заштите на виши ниво. Ми смо ећ подузели неке кораке да нашу амбуланту у Босанском Грахову вратимо Дому здравља у Ливну - нагласио је Глигић.

Новог начелника добили су и становници Босанског Петровца, послије дуже времена из српског народа. Дејан Прошић, иако у локалном парламенту члан Клуба СНС-а, на изборе је изашао као независни кандидат. Највећу пажњу као нови начелник посветиће економском јачању општине кроз помоћ малим пољопривредним газдинствима, бригу о социјално угроженим, али и развој шумарства.

- То треба да направимо једну свеобухватну анализу, и да направимо стратегију везано за шумарство, јер шуме су наш највећи ресурс који треба да буде агрегат нашег економског развоја - сматра Прошић.

Петровчани од новог начелника очекују ,прије свега, да заустави одлив младог и радно способног становништва. За разлику од осталих федералних општина са већинским српским становништвом, у трци за начелника општине Босански Петровац учествовало је шест кандидата.