latinica  ћирилица
18/02/2019 |  20:47 ⇒ 19/02/2019 | 08:24 | Аутор: РТРС

Ђоковић најбољи спортиста свијета

Српски тенисер Новак Ђоковић проглашен је за најбољег спортисту свијета у традиционалном избору "Лауреуса" који је одржан у Монте Карлу. Најбоља екипа фудбалска репрезентација Француске.
Новак Ђоковић - Фото: AP
Новак ЂоковићФото: AP

Ђоковић је ово ласкаво признање освојио по четврти пут, а до сада је био лауреат 2012, 2014. и 2015. године.

Новак је тако изједначио се по броју признања са Усеином Болтом, док је први Роѕер Федерер са једним више трофејом. Интересљантно, да откада се бира најбољи спортиста планете, никада побједник није био фудбалер.

У конкуренцији поред Ђоковића били су фудбалер Лука Модрић (Хрватска), кошаркаш Леброн Џејмс (САД), аутомобилиста Луис Хамилтон (Велика Британија), фудбалер Килиан Мбапе, те атлетичар Елиуд Кипчоге (Кенија).

Спортискиња године је америчка гимнастичарка Симон Бајлс.  

За најбољу екипу изабрана је фудбалска репрезентација Француске, која је освојила Мундијал у Русији.

Америчка скијашица Линдзи Вон добитница је награде "спортски дух", док је тенисерка Наоми Осака, двострука узастопна освајачица Гренд слем турнира из Јапана, проглашена за откриће године.

Награда за достигнуће године отишла је у руке маратонцу из Кеније Елиуду Кипчогеу, док је Словакиња Хенриета Фаркашова најбољи спортиста са инвалидитетом.

Повратак године остварио је амерички голфер Тајрон Вудс.

Награда за животно дјело отишла је у руке легендарном француском фудбалском тренеру Арсену Венгеру.

Систем је такав да се номинују спортисти у седам категорија, затим се бира панел од 2.000 спортских новинара који гласају за номиноване, а потом чланови академије Лауреус праве коначан избор, који се преноси у 180 земаља широм света.

Фондација Лауреус је до сада издвојила преко 100 милиона долара за помоћ младим спортистима у државама широм свијета.