latinica  ћирилица
19/02/2019 |  08:55 | Аутор: СРНА

Дачић: Америка заинтересована за рјешавање питања Космета

Америка на челу са предсједником Доналдом Трампом је заинтересована за рјешавање питања Косова и Метохије, али потребно је да се "склопе одређене коцкице" на међународном плану које су у овом тренутку позитивне за Србију, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић (Фото: rs-lat.sputniknews.com) -
Ивица Дачић (Фото: rs-lat.sputniknews.com)

- Трамп је заинтересован да се ријеши питање Косова и Метохије. Трампу треба спољнополитички успјех, а то би било трајно рјешење за Косово које не може да се постигне без рјешења са Србијом - рекао је Дачић за ТВ Хепи.

Он је додао да је Трамп схватио да тога нема без договора са Србијом, као и да су то схватили и Албанци, али и неке европске земље.

Дачић је оцијенио да је сада погодан тренутак, јер се Америци се жури због избора, а жури се и високом представнику ЕУ за спљону политику и безбједност Федерики Могерини. 

- С друге стране, они који не желе рјешење, њима се не жури - рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, ако се врати бивши демократски потпредсједник САД Џозеф Бајден на власт у Америци, неизвјесно је како ће то одразити на Србију. Он је напоменуо да су Албанци један булевар у Приштини назвали по Бајдену. 

- Нећемо се радовати тој администрацији зато навијам за Трампа, јер је побиједио /Хилари/ Клинтон, ако ништа друго - навео је Дачић.

Он је поновио да ће услиједити нова повлачења признања независности Косова, након што је у посљедњих пет година 13 земаља то већ учинило, те да му је циљ да још шест земаља повуче признање. 

- Број чланица УН које признају независност Косова ускоро ће пасти испод половине - рекао је Дачић.

Он је напоменуо да од 193 чланица УН, 91 земља сигурно није признала Косово, неке јесу али не гласају, а да би Србија имала већину треба јој 97 гласова. 

- Да бисмо били сигурни сто одсто, треба нам још шест земаља. Ја хоћу још ових шест земаља да завршим, па да идем у пензију - рекао је Дачић.