latinica  ћирилица
19/02/2019 |  09:01 ⇒ 09:04 | Аутор: СРНА

У суботу Сабор гуслара "Романијо, горо од јунака"

Традиционални Сабор гуслара "Романијо, горо од јунака" биће одржан у суботу, 23. фебруара, на Сокоцу, а најављено је учешће 25 до 30 гуслара из Републике Српске.
Гусле - Фото: илустрација
ГуслеФото: илустрација

На 24. сабору, у Парохијском дому, учествоваће девет гусларских друштава, "Филип Вишњић" и "Срђан Кнежевић" из Источног Новог Сарајева, "Гаврило Принцип" из Источног Старог Града, "Вожд Карађорђе" и "Раде Јамина" из Вишеграда, "Старина Новак" са Пала, "Филип Вишњић" из Бијељине, "Романија" са Сокоца и Удружење гуслара и пјевача завичајне пјесме "Срђан Кнежевић" из Источног Сарајева.

Организатори Сабора су Савез гуслара Републике Српске и Гусларско друштво "Романија" са Сокоца.

Предсједник Гусларског друштва "Романија" Милован Радовић рекао је Срни да ће специјални гости Сабора бити народни гуслар Вељко Ђурановић, савезни гусларски првак свих српских земаља, и народни гуслар Милош Паровић, четвороструки гусларски првак Српске.

Радовић је нагласио да је сабор на Сокоцу најмасовнија гусларска манифестација у Српској, којој присуствује 300 до 400 посјетилаца, а по значају се сврстава на друго мјесто, након Фестивала гуслара Републике Српске.

Према његовим ријечима, циљ овог сабора јесте очување традиционалне вриједности епске пјесме, промоција гусала и епа као вида умјетничког израза, те преношење гусларског умијећа на млађа покољења.

Побједник прошлогодишњег Сабора "Романијо горо од јунака" је народни гуслар Вукан Ђука, члан Гусларског друштва "Филип Вишњић" из Бијељине.

Сабор гуслара на Сокоцу почеће у суботу у 18.00 часова.