latinica  ћирилица
19/02/2019 |  10:16 | Аутор: РТРС

Баштинац о измјени закона о обновљивим изворима енергије

Министарство енергетике и рударства разматра иницијативу за измјену прописа који уређују подстицај производње електричне енергије из обновљивих извора, коју је доставио МХ Електропривреде Републике Српске МП а.д. Требиње у циљу ограничења даљег раста цијене електричне енергије по том основу, изјавио је помоћник министра енергетике Републике Српске Милан Баштинац.
Милан Баштинац (Фото:banjaluka.net) -
Милан Баштинац (Фото:banjaluka.net)

Министарство врши потребне анализе у циљу изналажења рјешења, имајући у виду преузете обавезе из Уговора о Енергетској Заједници и Директиве о обновљивим изворима енергије. При томе, мора водити рачуна да свако предложено рјешење не смије угрозити стечена права произвођача електричне енергије који су већ закључили уговоре о подстицају или резервисали право на подстицај. С тим у вези разматрају се могућности измјена Закона о обновљивим изворима енергије и ефикасној когенерацији.

Поред тога, Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске врши провјеру нивоа гарантованих откупних цијена у циљу утврђивања цијена које ће важити за будуће произвођаче електричне енергије.

Наиме, у складу са Законом, висину гарантоване откупне цијене утврђује Регулаторна комисија уз сагласност Владе, а најмање једном годишње провјерава ниво гарантованих откупних цијена и премија и по потреби их коригује.

У РС тренутно има укупно 75 произвођача ОИЕ који остварују право на подстицај, од тога 28 малих хидроелектрана, 45 соларних електрана, једна електрана на биогас и једна на чврсту биомасу. Нјихово учешће у укупној производњи електричне енергије у РС на крају 2018. године износило је 3,9 %.

Укупно обрачуната премија у систему обавезног откупа и за производњу електричне енергије за властите потребе за произвођаче ОИЕ у 2018. години износила је 16.144.323 КМ.

Извор: banjaluka.net