latinica  ћирилица
19/02/2019 |  11:39 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

Дачић: Циљеви - очување суверенитета и територијалног интегритета

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Београду да спољнополитички циљеви Србије подразумијевају, прије свега, очување суверенитета и територијалног интегритета земље, наставак преговарачког процеса са ЕУ и остваривање пуноправног чланства у што ближој будућности.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Говорећи на скупу "Свијет у превирању и будућност Европе и Балкана", Дачић је поручио да се Београд залаже за развој добросусједских односа и дијалог, као основно средство у рјешавању отворених питања међу сусједима, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Он је поновио да је за наставак дијалога Београда и Приштине неопходно моментално укидање одлуке Приштине о увођењу тарифе од 100 одсто на робу поријеклом из централне Србије и БиХ.

Дачић је поручио да Београд осуђује и друге негативне кораке који се готово свакодневно предузимају у Приштини, међу којима је одлука о формирању такозване војске Косова, а чији је циљ подизање напетости, блокада дијалога и процеса тражења рјешења. 

- Србија улаже изузетне напоре да се дође до компромисног, а тиме и одрживог, трајног рјешења за питање Косова и Метохије, а у интересу како Београда и Приштине, тако и српског и албанског народа, али и стабилности и просперитета у региону - рекао је Дачић.