latinica  ћирилица
19/02/2019 |  12:19 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Бања Врућица обара рекорде по броју гостију

Српска има огроман бањски потенцијал. За његову бољу искориштеност треба боља промоција, сагласни су представници ресорног министарства и Бање Врућице на састанку у Теслићу. Према броју гостију,, али су амбиције још веће па ове године инвестирају преко 10 милиона марака у властите капацитете.

Више од 230.000 ноћења резултат је и доброг маркетиншког наступа на иностраном тржишту, али и успјешне сарадње са Владом Републике Српске, кажу у Бањи Врућици.

Директор Здравствено-туристичког центра Бања Врућица Драган Богданић каже да Српска има огроман бањски потенцијал, али да његово остварење зависи и од надлежних институција на нивоу Српске и БиХ, јер, како каже, туристи не воле препреке.

Он истиче да је туристичку услугу тешко продати на тржишту у околностима када аутобус са иностраним гостима и по неколико часова чека на граничним прелазима.

Врхунска услуга и широка понуда, али и конкурентне цијене довољно су примамљиви туристима. Да би то унаприједили и повећали укупан приход од туризма треба боља промоција туристичких потенцијала, свјесни су туристички радници.

Министарка трговине и туризма Републике Српске Драгица Ковач навела је да се већ спроводе активности на промоцији бањског туризма Републике Српске на међународним сајмовима, подсјетивши на недавно одржан у Тел Авиву, те најавила учешће представника из Српске на Мађународном сајму у Београду које ће трајати од четвртка, 21. фебруара, до суботе, 23. фебруара.

Бања Врућица годишње има око 100.000 туриста из иностранства. Највише их је из Хрватске , Словеније и Србије, а маркетинг и промоција привукли су туристе из Шведске, Холандије и Белгије. Допринијели су томе нискобуџетске авио линије и ауто-пут.

Амбиције Бање Врућице настављају се и у овој години па ће нове инвестиције у властите капацитете износити око 10 милиона марака. Градиће, кажу, два објекта - један болнички објекат који је у склопу здравства и други ресторан на који, како истичу у овој установи, чекају четири године због лоше сарадње са локалном заједницом и немогућности добијања грађевинских дозвола.

Прва промоцији бањског туризма Републике Српске могла би да буде већ 21. фебруара на Међународном сајму у Београду, на којем ће, како је најављено, наступити и представници домаћих бањско-туристичких потенцијала.