latinica  ћирилица
19/02/2019 |  12:36 ⇒ 13:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Званична понуда Београда Приштини је разграничење

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је рекао да је приједлог Београда у преговорима са Приштином – разграничење. Можда има и других идеја о којима може да се постигне компромис, додао је Дачић.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Ивица Дачић је на питање новинара да ли је званична позиција Београда за рјешавање косовског питања – да се разговара о разграничењу, рекао: "Да на такав начин ријешимо наш проблем, то је наша званична понуда", рекао је Дачић.
 
Истакао је и да евентуална линија разграничења још није написана, нити утврђена.

Дачић је рекао да је предсједник Србије Александар Вучић у начелу дао идеју о разграничењу, да је то принцип и једини реалан начин да се дође до компромиса, али да се та идеја није разрадила у дијалогу.

- Кад је он почео да прича о томе, о разграничењу, да уопште желимо тако нешто, сви су скочили и напали га. До сада су постојале само двије опције: или је Косово покрајина, или је независно, ни о чему другом се није говорило - рекао је Дачић.

Упитан шта значи разграничење које је предлагао Вучић, Дачић је рекао да је то била само идеја која треба да дође на дневни ред и да се материјализује.

- Можда има и других идеја око којих може да се постигне компромис - додао је Дачић.

Упитан гдје би било то мјесто, он је рекао – "гдје се договоримо, гдје је прихваљиво и за једну и за другу страну".

Дачић je на представљању новооснованог Форума за стратешке студије Института друштвених наука рекао да Србија улаже изузетне напоре да дијалогом дође до компромисног, а тиме и одрживог, трајног рјешења за питање Косова и Метохије, а да Приштина наставља да угрожава све до сада постигнуто.

Дачић је рекао да би трајно рјешење тог питања било у интересу Београда и Приштине, српског и албанског народа, али и стабилности и просперитета у региону.

- Посвећени смо дијалогу са Приштином који се води уз посредовање ЕУ, као и спровођењу договореног из Бриселског споразума. Међутим, Приштина наставља да угрожава све што је уз помоћ ЕУ и других међународних чинилаца постигнуто на плану дијалога и економског повезивања - указао је Дачић.

Најприје укидање такси

Дачић је истакао да је за наставак дијалога неопходно моментално укидање одлуке Приштине о увођењу тарифе од 100 одсто на робу поријеклом из централне Србије и БиХ.

Подсјетио је да су ту одлуку осудили и сви представници међународне заједнице.

- Такође, осуђујемо и друге негативне кораке који се готово свакодневно предузимају у Приштини, међу којима и одлуку о формирању тзв. војске Косова, чији је циљ у суштини подизање напетости, блокада дијалога и процеса тражења рјешења, уз вођење рачуна о интересима обију страна - закључио је Дачић.

Нагласио је и да напредовање Србије ка ЕУ, односно даље напредовање у отварању преговарачких поглавља, зависи од напретка у дијалогу са Приштином.

- Тако да су ово у ствари преговори са Приштином а успут и преговори са ЕУ - објашњава Ивица Дачић.

Венецуела гласала како је одговарало Србији

Министар спољних послова  изјавио је да Србија неће мијењати своју позицију према Венецуели и предсједнику Николасу Мадуру, већ  ће поштовати одлуку њиховог народа и принципе по којима функционише међународно право.

- Није питање да ли ми признајемо једног или другог предсједника. Ми признајемо устав и законе и поштујемо вољу народа у Венецеули. Поштоваћемо сваки њихов избор. Нисмо ми ти који би требало да одређујемо ко су њихови предсједници. То нема везе са Мадуром, већ принципима по којима функционише међународно право - рекао је Дачић.

Навео је да је Венецуела имала пријатељски однос према Србији, да подржава територијални интегритет и суверенитет Србије, да је гласала за КиМ онако како је Србији одговарало и да би било некоректно да Србија игра другачију улогу.

- Ми поштујемо међународне принципе и међународно право, Устав и законе и позивамо на дијалог у Венецуели и политичко рјешење - рекао је Дачић.