latinica  ћирилица
19/02/2019 |  15:14 | Аутор: СРНА

За наставак обнове Хиландара додатних 680.000 евра

Министарство културе и информисања Србије издвојило је 80 милиона динара /око 680.000 евра/ за наставак радова на обнови манастира Хиландар за ову годину, саопштено је из овог министарства.
Манастир Хиландар - обнова - Фото: СРНА
Манастир Хиландар - обноваФото: СРНА

Планом рада у 2019. години предвиђен је наставак реконструкције трпезарије са кухињом, као и наставак припремних радова на дохији и игуменарији са параклисом који подразумјевају ојачање, осигурање и демонтажу дјелова који би могли да падну, како би се приступило конзерваторским радовима на том објекту.

Комисија за Хиландар, којом је предсједавао министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић, усвојила је на данашњој сједници извјештај о извршеним радовима у прошлој години и план радова за ову годину, чиме су усаглашени оквири за даљи наставак обнове тог најзначајнијег српског манастира.

Комисија је констатовала да су завршени комплетни рестаураторско-конзерваторски радови на Белом конаку и да је објекат у функцији, те да су у складу са планом изведени радови на кровној конструкцији трпезарије са кухињом, а започети су припремни радови на дохији и игуменарији са параклисом.

Наведено је да је у складу са предвиђеном динамиком Покрајински завод за заштиту споменика културе "Петоварадин" спровео конзерваторско-рестаураторске радове на трону Богородице Тројеручице.