latinica  ћирилица
19/02/2019 |  15:53 ⇒ 16:16 | Аутор: СРНА

БиХ очекује нови мигрантски талас

Према оперативним подацима о броју миграната који се налазе у Грчкој с циљем да наставе кретање према земљама западне Европе, БиХ може очекивати сличну ситуацију као прошле године када је у земљу илегално ушло око 24.000 миграната, закључио је данас Оперативни штаб за питања миграција у БиХ.
Оперативни штаб за питања миграција - Фото: СРНА
Оперативни штаб за питања миграцијаФото: СРНА

Тренутно се у БиХ налази око 4.000 миграната смјештених у шест прихватних центара, а циљ је да се њихов број задржи на том нивоу у складу са смјештајним капацитетима, саопштено је из Министарства безбједности БиХ након редовног састанка Оперативног штаба за питања миграција.

Да би се боље контролисала безбједносна ситуација, договорено је премјештање једног броја миграната из прихватног центра "Бира" код Бихаћа у центар Ушивак код Сарајева.

Очекује се од надлежних служби да што прије прикључе ђачки дом Борићи код Бихаћа на електричну енергију, како би било настављено измјештање породица са дјецом и малољетника у овај обновљени објекат.

Предсједавајући Оперативног штаба и министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић упознао је присутне са процедуром преузимања ових објеката на управљање, те набавком софистициране опреме за Граничну полицију БиХ.

Уз повећан број полицајаца који ће штитити границу према Србији и Црној Гори, за бољу контролу и надзор границе биће набављени дронови, термовизијске камере и друга софистицирана опрема.

Посебно је указано на потребу јачања јавне безбједности и наставка борбе против кријумчарења и трговине људима.

Састанку су присуствовали и полицијски комесари Сарајевског и Унско-санског кантона Мевлудин Халиловић и Мујо Коричић.