latinica  ћирилица
19/02/2019 |  16:18 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Благодати бање Мљечанице утицале на развој сеоског туризма

Унапређење бањског лијечења у Мљечаници, код Козарске Дубице, утицало је на развој сеоског туризма. Љековита минерална вода, која се користи већ више од пет хиљада година, позната је у региону. За предстојећу сезону, у бањи Мљечаница припреме су у пуном јеку, а за дочек гостију припремају се и мјештани.

Ко једном дође у Мљечаницу увијек јој се враћа, каже Љубица Уљаревић из Требиња, која други пут долази на рехабилитацију. Љековита вода, каже, више је него дјелотворна за многе здравствене проблеме.

Сумпорна вода може да се користи за купање, хидротерапију, пиће и инхалације, због чега у ову бању долазе пацијенти из цијелог региона. Све је спремно за наредну сезону, а поред Института за физикалну медицину и рехабилитацију, обновљени смјештајни капацитети употпунили су бањску понуду.

- Урађена је санација 15 бунгалова чиме је оформљено бунгаловско насеље. Пратимо и нове трендове па су сада сви бунгалови опремљени ЛЦД телевозорима и бежичним интернетом - истиче Драган Брдар, директор бање.

Трендове су одлучили да прате у мјештани Мљечанице. Користећи близину бање, многи се окрећу сеоском туризму. Међу њима је и породица Бабић. Сеоско домаћинство располаже са двије дрвене куће, а у плану је изградња додатних садржаја.

-Сматрам да је овај крај погодан туризму и да ће народ знати препознати богатства која нам природа нуди - каже Марија Бабић.

Бабићи нису једини који су одлучили село прилагодити потребама тржишта. Тако у Мљечаници узгајају рибу и баве се пчеларством. Поједини размишљају да у своја домаћинства уведу и традиционалу кухињу. Сви само чекају прољеће и туристе.