latinica  ћирилица
19/02/2019 |  18:15 ⇒ 20/02/2019 | 10:16 | Аутор: РТРС

Бјелица позвао Говедарицу и Предсједништво СДС-а на оставке!

Лош резултат СДС-а на локалним изборима у Добоју, Требињу, Рибнику и неколико општина Федерације БиХ, продубио је јаз раније супротстављених блокова у овој странци. Потпредсједник СДС-а Милован Бјелица рекао је у нашој емисији "Укрштеница" да су за још један пораз најодговорнији предсједник странке Вукота Говедарица и члан Главног одбора Драган Мектић, те поново, затражио страначке изборе. Говедарица и Мектић узвраћају да ће странка изаћи из кризе кад се ријеши, како кажу, сарадника СНСД-а, као што су Бјелица и њему слични кадрови.

Поразе СДС-а у Требињу и Добоју и осталим локалним заједницама Милован Бјелица назива катастрофалним, а за дебакл оптужује предсједника Говедарицу. Тврди да ниједан орган странке није разматрао листе кандидата. Све их је, каже, састављао Говедарица са групом сарадника који су, како сматра Бјелица, показали кукавичлук, јер су у политичку борбу гурнули младе, страначки неафирмисане кандидате.

Бјелица тврди да је Говедарица је самог себе именовао за повјереника у Добоју, а десна рука му је био министар безбједности БиХ Драган Мектић.

Он страначког шефа опутужује да је борбу против власти поистовјетио са борбом против саме Републике Српске. Да води политику удаљавања од Београда, злоупотребљава трагедију породице Драгичевић и да није испунио ниједно обећање.

- Позивам све чланове Предсједништва СДС-а да заједно поднесемо оставке, на челу са предсједником странке. Да руководство странком преузме Главни одбор, а да Комисија коју смо именовали, у миру спроведе страначке изборе - каже Бјелица.

Говедарица одбацује све оптужбе. Лош резултат у Добоју објашњава, како каже, изборном крађом и нелојалношћу странци чланова попут Бјелице.

- Очигледно је да је у СДС-у дошло до идеолошких несугласица. Највећи дио странке чине људи који желе да раде у служби народа, док мањи жели да странка ради у интересу режима. Они који желе да буду у служби режима јавности се обраћају као Ваш синоћни саговорник - стоји у Говедаричином објашњењу.

На Бјелицу се обрушио и прозвани Драган Мектић. Каже да није тачно да је био директно ангажован у кампањи за градоначелника Добоја. За очајну ситуацију у странци Мектић оптужује Бјелицу и његову фракцију у Предсједништву. Замјера им лоше припремљене прошлогодишње изборе и дугогодишње спутавање младих и образованих људи.

- Цицко треба да изађе из те шуме, да се спусти доле на терен, да види шта су проблеми, а не да горе чами. Треба и да види да млади људи треба да дођу у СДС, а да онакви као он треба да ослободе мјеста - каже Мектић.

Тешке оптужбе требало би да заврше након скупштине странке. Сви делегати из изборне јединице коју представља Бјелица писмено су затражили да то буде што скорија, ванредна сједница. Процјене су да би на тој скупштини, можда и одлучујућу улогу, могли да имају делегати одани потпредсједнику Мићи Мићићу. Који страначки блок у овом часу подржава Мићић, данас није желио да коментарише.