latinica  ћирилица
19/02/2019 |  18:38 ⇒ 18:52 | Аутор: СРНА

Додик - Д'Хоп: Чланство у ЕУ - спољнополитички приоритет

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у разговору са новоименованим амбасадором Белгије за БиХ Жисланом Д'Хопом да је чланство у ЕУ спољнополитички приоритет и циљ БиХ.
Додик и Д'Хоп (Фото: predsjednistvobih.ba) - Фото: РТРС
Додик и Д'Хоп (Фото: predsjednistvobih.ba)Фото: РТРС

Током сусрета у Сарајеву истакнута је потреба наставка спровођења реформи и обавеза које су пред БиХ у процесу стицања статуса кандидата за чланство у ЕУ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Додик је обавијестио Д'Хопа да је БиХ у процесу финализације одговора на додатна питања Европске комисије у оквиру припреме мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

Он је информисао белгијског амбасадора о политичкој ситуацији у БиХ и процесу конституисања власти.

На састанку је разговарано и о предстојећим изборима за Европски парламент и рефлексијама избора на даља политичка и друштвена кретања у земљама ЕУ.

Саговорници су констатовали да су билатерални односи БиХ и Белгије добри са више од 25 година дипломатске сарадње и да нема отворених питања.

Оцијењено је да треба интензивирати сарадњу у областима економије и културе.

Наглашен је значај размјене посјета на свим нивоима и одржавања динамике сусрета у контексту даљег унапређења односа и сарадње двије земље.

Додик је захвалио за континуирану подршку коју Белгија пружа БиХ, посебно у интересу кандидатуре БиХ за чланицу ЕУ.

Амбасадор Белгије потврдио је наставак подршке БиХ на интеграционом и реформском путу, уз неопходност испуњавања услова и изразио увјерење да ће мисију посветити сарадњи у даљем јачању билатералних односа двије земље.