latinica  ћирилица
20/02/2019 |  07:16 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

Додик и Иванцов полажу вијенце на споменик Чуркину (ФОТО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов положиће данас у Источном Сарајеву вијенац код спомен-плоче некадашњем руском амбасадору у УН Виталију Чуркину.
Додик и Иванцов - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Додик и ИванцовФото: www.predsjednistvobih.ba

Меморијална плоча Чуркину откривена је 6. новембра 2017. године у Источном Сарајеву као знак признања за допринос који је руски дипломата дао одбрани интереса српског народа. На меморијалној плочи стоји и натпис на руском: "Хвала за руско `њет`".

Као стални представник Русије у УН Чуркин је 2015. године блокирао у Савјету безбједности нацрт резолуције о Сребреници коју је предложила Велика Британија.

Предсједавајући Предсједништва разговарао је данас у Сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву са његовим преосвештенством епископом захумско-херцеговачким Димитријем.

Епископ захумско-херцеговачки Димитрије и Милорад Додик (Фото: РТРС)

Додик ће се у 13.15 часова у Предсједништву састати са амбасадором Норвешке у БиХ Гури Рустен.

За 14.00 часова предвиђен је састанак Додика и чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића са генералним директором Дирекције Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу Кристијаном Данијелсоном и извршним директором за Европу и Централну Азију у Европској служби за спољне послове Томасом Маур-Хартингом.