latinica  ћирилица
20/02/2019 |  07:47 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Цвијановић-Хоман: Српска опредијељена за европски пут

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у Бањалуци са амбасадорком Њемачке у БиХ Кристијаном Хоман о актуелним политичким и економским темама у Републици Српској и БиХ, са акцентом на процес европских интеграција.
Жељка Цвијановић и Кристијана Хоман - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић и Кристијана ХоманФото: РТРС

Цвијановићева је нагласила да су институције Српске опредијељење за наставак европског пута уз пуно уважавање уставних надлежности свих нивоа власти у БиХ и Дејтонског споразума, те истакла важност поштовања правила усаглашеног механизма координације.

Говорећи о извршавању обавеза у процесу придруживања Европској унији, Цвијановићева је упознала Хоманову да је Република Српска прва верификовала преведене обједињене одговоре на додатна питања из Упитника Европске комисије.

Предсједница Српске је истакла да економске теме остају приоритет у раду институција Републике Српске, са нагласком на стратешком приступу у стварању оквира за провођење развојних програма и привлачењу домаћих и страних инвестиција, те подизању животног стандарда грађана Српске.

Саговорнице су оцијениле да је важно и у наредном периоду наставити са реформским процесима у циљу унапређења и стварања што бољег економског и привредног амбијента, те је у том контексту изражено очекивање да ће власт на свим нивоима у БиХ бити формирана што прије.

Констатовано је да је сарадња Републике Српске и Њемачке добра, те изражено увјерење да ће она бити настављена и у будућности, саопштено је из Кабинета предсједнице.