latinica  ћирилица
20/02/2019 |  09:07 ⇒ 09:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Мексички композитор компоновао Теслину симфонију

Мексиканац Алехандро Санчез Наваро, инспирисан стваралаштвом једног од највећих свјетских умова, компоновао је Теслину симфонију, састављену из осам дијелова.
Алехандро Санчез Наваро - Фото: Wikipedia
Алехандро Санчез НавароФото: Wikipedia

- Срећан сам што сам компоновао музику инспирисану и посвећену Тесли. Он није само највећи научник који је икада постојао, он је више од тога - визионар 21. вијека. Његова заоставштина залужује велику пажњу и бригу. То симфонијско-визуелно искуство уз добро изабране поруке могло би бити ефикасан начин за буђење свијести људи, управо сада када нам је више него икад потребна наука да спасавамо природу и цивилизацију - рекао је Санчез Наваро за Танјуг.

Мексички композитор и диригент рекао је да је током више од три деценије рада компоновао дјела о историјским личностима међу којима је и јужноамерички револуционар, војсковођа и државник Симон Боливар.

- Моја дјела инспирисана су историјом, али и природом, шумама, планинама и океанима - рекао је Санчез Наваро који је био један од учесника скупа који је Теслина научна фондација организовала у Њујорку 7. јануара, поводом 76. година од смрти великог научника.

Наваро је рекао да је о Теслиним напредним рјешењима чуо једне давне године на повратку са Кариба, гдје је на Свјетском енергетском конгресу представио своју "Океанску симфонију".

Након тога, почео је да чита и проучава све што је могао да пронађе о великом проналазачу и као резултат те инспирације насатало је осам дјела.

- Концерт посвећен Тесли састоји се од осам симфонијских дјела - Плес муња, Слободна енергија, Посебна веза, Нови проналазак, Теслин торањ, Галактичка и Теслина симфонија - рекао је он.

Ова дјела су, захваљући новим технологијама направљена тако да публика кроз њих може да сазна и главне чињенице о Теслином животу и дјелу.

- Захваљујући новим технологијама извођење музике данас може ићи уз видео подлогу која пројекат чини посебним визуелним искуством - објаснио је композитор.

Почетком октобра Наваро је "Теслину симфонију" премијерно извео са Филхармонијским оркестром Керетаро, који потиче из мексичког округа на сјеверу те земље.

- Симфонија је постигла велики успјех. Млади су били посебно одушевљењи. Не само да су разумјели, већ су били изузетно узбуђени и одушевљени дјелом о великом свјетском научнику - казао је композитор.

Санчез Наваро наступао је, између осталог, са филхармонијама Мекисико Ситија, Јукатана, Симфонијским оркестром Мексика, Парагваја... Завршио је Беркли и Школу музике на Менхетну.