latinica  ћирилица
20/02/2019 |  10:24 ⇒ 14:14 | Аутор: СРНА

Грчко воће извозили у Русију као српско

У Србији је ухапшено петоро осумњичених да су увозили воће из Грчке и потом га као српско продавали у Русији, а приведена су 54 пољопривредника који су им помагали, саопштено је из МУП-а Србије.
Јабуке - Фото: РТРС
ЈабукеФото: РТРС

У сарадњи са тужилаштвом у Нишу, полиција је ухапсила одговорно лице предузећа Цоја промет и заступника тог предузећа, као и два одговорна лица предузећа Цитрум АКЗ, те одговорно лице фирме Д и Б транс због злоупотребе положаја, прања новца и пореске утаје.

Због сумње да су починили кривично дјело прање новца, тиме што су помогли у сачињавању лажне документације за воће увезено из Грчке, надлежном тужилаштву приведена су и 54 пољопривредна произвођача са територије Београда, Крагујевца, Смедерева, Смедеревске Паланке.

Кривична пријава је поднијета и против привредног друштва Цоја промет којем је прибављена противправна имовинска корист од 105 милиона динара /око 890.000 евра/.

Сумња се да су двојица ухапшених из предузећа Цоја промет 2017. и 2018. године преко три привредна друштва из Београда, Алексинца и Прешева организовали увоз брескви и нектарина из Грчке и за то воће, уз помоћ пољопривредних добављача сачињавали лажну документацију о наводном откупу, како би га приказали као домаће.

Потом су брескве и нектарине, преко предузећа Цоја промет, извожене у Русију, супротно споразуму о слободној трговини између двије земље и уредби о евиденцији извозника воћа и поврћа у Русију.