latinica  ћирилица
20/02/2019 |  12:10 | Аутор: СРНА

Требиње: Прикључили се глобалној акцији бесплатне размјене књига

Требињска Народна библиотека међу првим је установама овог типа у Републици Српској која се прикључила глобалној акцији бесплатне размјене књига на више јавних мјеста у граду.
Требиње - Народна библиотека - Фото: СРНА
Требиње - Народна библиотекаФото: СРНА

Читалац који узме књигу из "буккросинг" зоне може, али и не мора да је врати на исто мјесто.

- На неколико локација у граду оставили смо поједине популарне наслове. Књиге се налазе у кафеу "Поета". Када неки посјетилац отвори књигу дочекаће га порука, а кад прочита књигу одлучиће да ли ће је вратити тамо гдје ју је нашао или на неко друго јавно мјесто - појашњавају у Народној библиотеци.

У овој установи кажу да је ово нешто ново и занимљиво у граду, што ће, како се надају, додатно популаризовати читање.

- Ово је прослава књижевности и мјесто гдје књиге добијају живот. То је чин даривања књиге - истакли су у Народној библиотеци.

Израз "боккросинг" изведен је од имена интернет странице "Буккросинг" /боокцроссинг.com/ која је започела ову праксу. Особе које желе учествовати могу направити профил на овој страници, затим регистровати наслов књиге коју дарују.

Регистрацијом се добија јединствени број "буккросинг ИД" помоћу којег се може пратити кретање књиге.

- Књига се обиљежи бројем и адресом интернет странице и остави на јавном мјесту /бископ, музеј, библиотека, омиљени кафић/. Читаоци који је пронађу могу отићи на интернет страницу и забиљежити своју локацију по њеном јединственом броју. Тако се формира дневник који говори куда је књига путовала и ко је читао - појашњавају у Народној библиотеци.