latinica  ћирилица
20/02/2019 |  13:00 | Аутор: СРНА

Стефановић: Од почетка кризе у Србији више од милион миграната

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић поручио је данас у Истанбулу да је од почетка мигрантске кризе до данас на територији Србије регистровано више од милион миграната, те да је држава реаговала одговорно, трудећи се да очува безбједност грађана и испоштује основна људска права миграната.
Небојша Стефановић (Фото: Н1) -
Небојша Стефановић (Фото: Н1)

Он је на шестој министарској конференцији будимпештанског процеса рекао да се у Србији тренутно налази 4.000 миграната у 14 сталних или привремених прихватних центара.

Стефановић је истакао да се не смије занемарити чињеница да је од тренутка избијања мигрантске кризе повећано кријумчарење и трговина људима, те нагласио да МУП Србије интензивно ради на откривању криминалних група с циљем њиховог најстрожег санкционисања, саопштено је из МУП Србије.

Он је навео да је полиција Србије у 2018. години спријечила 162 лица да изврше кривично дјело кријумчарење људи.

- Такође, појачаним надзором државних граница, током 2018. године у покушају незаконитог преласка границе спречене су 7.032 особе, док је од почетка ове године до данас у тим намерама заустављено више од 1.000 миграната -  рекао је Стефановић.

Он је поручио да ће Србија и даље бити поуздан партнер и да је спремна да, у складу са својим капацитетима, настави да даје допринос заједничком раду у оквиру будимпештанског процеса.