latinica  ћирилица
20/02/2019 |  13:55 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

БиХ се показала као неспособна да брани свој простор

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је било много пропуста у вези са мигрантима, да се БиХ показала као неспособна да брани свој простор и да сада постоје отворени проблеми на које треба реаговати.
Милорад Додик - Фото: Screenshot
Милорад ДодикФото: Screenshot

Додик је нагласио да су била безуспјешна ранија упозоравања и да потпуно неодговорна структура на нивоу БиХ не може да ријеши ниједан проблем.

- Чињеница да није формирана власт и да они који треба да оду са функција нису мотивисани да обављају своје обавезе говори колико је то широко за различите могуће негативне посљедице са којима ћемо морати да се суочимо - рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је истакао да је свјестан постојања миграната и у другим земљама, али да у БиХ то има своју специфичност и сваки њихов прилив изазива драматичне политичке процесе који могу да угрозе унутрашњу и политичку стабилност.

Према Додиковим ријечима, БиХ има ту несрећу што се граничи са ЕУ, која "узима оно што њој треба, а у БиХ враћа оно што је неквалитетно".

- Још нам пошаљу новац да би се нешто направило, а онда нам кажу да морамо да ћутимо и будемо тиме задовољни. И они су, у међувремену, отворили тај проблем, а онда поједини у ЕУ говоре да у земљама у додиру треба направити кампове за мигранте и да ће то ЕУ плаћати. Нити су нам потребне њихове паре, нити кампови за мигранте. Нека их узму код себе и нека то рјешавају. Када већ имају паре нека онда сами одреде кампове - поручио је Додик.

Додик је додао да постоји комуникација са Србијом и Црном Гором, али да се треба суочити са реалношћу јер и они покушавају да што прије дислоцирају мигранте који иду кроз њихову земљу.