latinica  ћирилица
20/02/2019 |  15:07 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Додик и Иванцов положили вијенце на споменик Чуркину

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов положили су цвијеће на спомен-обиљежје Виталију Чуркину у Источном Сарајеву, поводом двије године од смрти овог руског дипломате.

Важно је очувати сјећање на Виталија Чуркина који је својом дипломатском активношћу задужио српски народ. Сјећање на човјека који је неприкосновено проводио ставове руске државе, а која је учинила све да конфликт у бившој Југославији буде што прије завршен и да буде објективно посматран, истакао је Додик.

- Човјек који је симбол за Србе постао оног тренутка када је у Савјету безбједности, наравно у складу са руском политиком, државном политиком подигао вето и спријечио да Срби буду окарактерисани као геноцидан народ у прошлом вијеку и да буде једини забиљежен као такав у историји - напоменуо је Додик.

Разумијевање и добра пријатељства руског и српског народа историјска су чињеница, нагласио је руски амбасадор, додавши да Руси поштују и друге народе у БиХ, Хрвате и Бошњаке. Сматрамо да су само равноправност народа, узајамно поштовање и спремност за превладање конфликата и налажење компромиса основ за будућност, додао је Иванцов.

- То је један од најважнијих темеља Дејтонског мировног споразума којег ми бранимо, Виталиј Чуркин који је радио на Балкану и бранио ставове Руске Федерације у организацији УН, прије свега бранио је овај принцип - каже Иванцов.

Све што чинимо, чинимо да се у БиХ очува стабилност и мир и да се покуша наћи консензус на свакој врсти питања, без мијешања страног фактора који је био доминантан у прошлом времену, нагласио је Додик који је поновио јасну политику - укидање функције високог представника, одлазак странаца из Уставног суда и испуњавање Упитника да би се кренуло даље ка Европској унији.

- Али исто тако политика коју заступам и српска страна има консензус јесте да се све активности око НАТО пута зауставе, јер то није у интересу српског народа и Републике Српске - поручио је Додик.

Цвијеће на спомен-обиљежје Виталију Чуркину положили су и представници Града Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево, али и друге делегације.