latinica  ћирилица
20/02/2019 |  16:03 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Отворена обновљена читаоница "Гете института" у Бањалуци

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и амбасадор Њемачке у БиХ Кристијана Хоман отворили су данас у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске обновљену читаоницу "Гете института".

Бањалука жели да буде центар у коме ће моћи да се учи о другим великим културама - рекао је Радојичић, додавши да су у Бањалуци већ активни "Француски кутак", "Амерички кутак", "Руски центар" и "Конфуцијев инстититут".

-Концепт у коме желимо да будемо на европској мапи културе подразумијева да на једној страни представимо своју културу и наше капацитете, а с друге, да промовишемо у нашем граду друге велике земље и кулутуре - истакао је Радојичић, саопштено је из Градске управе.

Он је нагласио да Народна и универзитетска библиотека Републике Српске показује висок степен инцијативе у контексту новоусвојене Стратегије развоја културе и текуће кандидатуре Бањалуке за Европску пријестоницу културе 2024. године.

-Са новим приједлозима и идејама, Народна и универзитетска библиотека Републике Српске је један од епицентара разних културних дешавања у граду - истакао је Радојичић.

Хоманова је прецизирала да је нова "Гете" читаоница опремљена не само за оне који желе да уче њемачки језик, већ и за њихове предаваче.

-Ово је мјесто на коме ће сви заинтересовани добити много више информација о култури, земљи и политици наше земље - навела је њемачки амбасадор.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиљана Петровић Зечић оцијенила је да ће њемачка читаоница представљати "тачку културног контакта" између народа у Српској и Њемачкој.