latinica  ћирилица
20/02/2019 |  16:05 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Тадићева и судије Суда БиХ о раду на предметима ратних злочина

Главни тужилац БиХ Гордана Тадић разговарала је данас у Тужилаштву БиХ са судијама Суда БиХ о активностима и обавезама институција у реализацији мјера предвиђених Стратегијом за рад на предметима ратних злочина у БиХ.
Тадићева са судијама - Фото: СРНА
Тадићева са судијамаФото: СРНА

Тадићева и замјеник руководиоца Посебног одјељења за ратне злочине Изет Одобашић састали су се са судијама Сталног судског вијећа за предмете ратних злочина Суда БиХ Минком Крехо, Жељком Маренић и Станишом Глухајићем.

Тужилаштво БиХ у свом раду поступа у складу са препорукама судије Џоане Корнер, као и препорукама из Стратегије, да би се остварила што већа искориштеност капацитета, што је важно и ради реализације ИПА пројеката који се односе на процесуирање предмета ратних злочина, саопштено је из ове правосудне институције.

У саопштењу је наведено да су Тужилаштво и Суд БиХ укључени у процесе предлагања и уступања предмета ентитетским правосудним институцијама, издавање и реализовање наредби за ексхумације и тражење несталих, као и друге активности у вези са радом на предметима ратних злочина.

Састанци званичника Тужилаштва и Суда БиХ одржавају се периодично, а о спроведеним активностима институције извјештавају надзорно тијело за праћење реализације мјера из Стратегије за рад на предметима ратних злочина.

Тадићева је данас разговарала и са предсједником Врховног суда Федерације БиХ Милорадом Новковићем о сарадњи институција у оквиру надлежности дефинисаних законом и активностима на јачању владавине права у БиХ.

Челници ових правосудних институција разговарали су и о активностима и обавезама које се реализују у оквиру приближавања БиХ европским интеграцијама.