latinica  ћирилица
20/02/2019 |  16:10 | Аутор: СРНА

Дачић: Ојачана позиција Београда

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је Бурунди, прошле године, био међу првим државама које су повукле признање косовске независности, истакавши да је то допринијело промјени снага на међународном плану и јачању позиције званичног Београда.
Београд: Дачић - Нибиџир - конференција за новинаре - Фото: СРНА
Београд: Дачић - Нибиџир - конференција за новинареФото: СРНА

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са министром спољних послова те земље Езекјелом Нибиџиром захвалио Бурундију за ту одлуку и додао да је та држава гласала и против пријема /самопроглашеног/ Косова у Интерпол.

- У гостима су нам прави пријатељи који подржавају ставове Србије, међународно право, који су против једностраних аката, као што је једнострано проглашење независности Косова - рекао је Дачић.

Он је навео и да је самопроглашено Косово поново поднијело захтјев за чланство у Интерпол и истакао да ће поново изгубити и то са још горим резултатом неги прошли пут.

Дачић је рекао да не разумије потребу Приштине за таквим самоубилачким потезима.

- Можда ће се пријавити и за Унеско. Ми се припремамо за ту борбу - рекао је министар спољних послова Србије.

Нибиџир је истакао да је Бурунди против сецесије и да је зато донио одлуку о повлачењу признања Косова.

Он је најавио и да његова држава неће мијењати свој став о повлачењу признања, као и да ће поново гласати против пријема /самопроглашеног/ Косова у Интеропол.

- Србија је заиста братска земља. Србија је увијек била на страни Бурундија у међународним организацијама и по питању људских права - рекао је Нибиџир.

Дачић и Нибиџир изразили су спремност за свеукупним унапређењем сарадње двије државе, а посебно у области економије, безбједности, пољопривреде, здравства и образовања.