latinica  ћирилица
20/02/2019 |  17:16 ⇒ 17:20 | Аутор: РТРС

Позитивно мишљење Европске комисије убрзало би реформске процесе (ФОТО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић разговарали су данас са Кристијаном Данијелсоном, генералним директором Дирекције Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу и Томасом Маур-Хартингом, извршним директором за Европу и Централну Азију у Европској служби за спољне послове.
Састанак са представнцима ЕУ (Фото: Предсједништво БиХ) -
Састанак са представнцима ЕУ (Фото: Предсједништво БиХ)

Чланови Предсједништва БиХ информисали су саговорнике да је владама и Савјету министара достављена интегрална верзија одговора на додатна питања из Упитника Европске комисије. Одговори су усаглашени у оквиру тијела механизма координације, те је изражена нада да ће одговори бити достављени у Брисел до краја овога мјесеца.

Чланови Предсједништва БиХ још једном су поновили да би позитивно мишљење Европске комисије и препорука за добивање статуса земље кандидата у овој години представљало додатан подстрек за убрзану проведбу реформских процеса. Такође су информисали саговорнике о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и процесу успоставе власти, саопштено је из Службе за односе са јавношћу Предсједништва БиХ.

Додик, Комшић и Џаферовић и Данијелсон Хартен (Фото: СРНА)

Саговорници су се сложили да је званична посјета Предсједништва БиХ у јануару ове године институцијама ЕУ у Бриселу оцијењена позитивно, како у БиХ, тако и у ЕУ.

Кристијан Данијелсон и Томас Маур-Хартинг поздравили су опредијељеност чланова Предсједништва БиХ да убрзаније раде на ЕУ перспективи БиХ. Позвали су институције БиХ да што прије доставе усклађене одговоре на додатна питања из Упитника. Појаснили су да ће мишљење Комисије служити као мапа пута за свеобухватне реформе које ће се проводити, посебно у областима владавине права, борбе против корупције и поштовања људских права.

За добивање позитивног мишљења врло је важно убрзано формирање свих нивоа власти у БиХ, рекли су представници ЕУ.

Поновили су снажну подршку европских институција путу БиХ ка пуноправном чланству у ЕУ.